Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване

Комисията обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

15.09.2020 | 17:25 Редактор: Виктория Гетова
Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване

Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Вече втори час, с размяна на реплики, Комисията обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП.

Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване, предава БНР.

"Правим го и заради това", обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.

Депутатите обсъждат другата гореща част от изборните промени, тази, свързана със създаването на правила за избор на Велико народно събрание. Предвиждат се нови правомощия на ЦИК във връзка с това, както и въвеждането на смесена избирателна система.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК