Ръст на жилищното кредитиране и спестяванията

Хората държат да имат свой дом, посочи Илиан Георгиев от БАКБ

14.09.2020 | 12:14 Редактор: Тодор Петров
Ръст на жилищното кредитиране и спестяванията

Наблюдава се ръст при жилищното кредитиране, тъй като хората държат да имат свой дом, търси се удобство в момент, когато много хора си останаха вкъщи, а лихвите са ниски. В същото време се увеличават и спестяванията по време на пандемията. 

Това заяви Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка, в предаването "Бизнес старт" по Bloombergtv TV Bulgaria.

"На места се наблюдава забавяне в кредитния портфейл по отношение на фирмите, а печалбите спаднаха с около 40% в цялата банкова система заради увеличаването на провизиите за лоши кредити", уточни експертът.

По думите на Илиан Георгиев пандемията се е оказала истинско предизвикателство за банките заради близкия контакт с клиентите. Той обаче подчерта, че финансовите институции, които са имали развити дигитални услуги, са спечелили от това.

"Продължава преосмислянето на ролята на банковия офис в световен мащаб. Свиването на банковите мрежи ще е едно от нещата, които ще се случва заради необходимостта от намаляване на разходите", каза още Илиан Георгиев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Хората се заробват за цял живот, но няма как Сигнализирай за неуместен коментар