За 4 години жилищата в София са поскъпнали с 48,6%

Това показват данни на Националния статистически институт

08.09.2020 | 10:37 Редактор: Тодор Петров
За 4 години жилищата в София са поскъпнали с 48,6%

Жилищата в София поскъпнаха с 48,6% за 4 години. Това нарежда столицата на първо място сред големите градове в класацията по поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с 43,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт, цитирани от "Труд".

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 50,6%. За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове в страната с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с близо 48% за период от четири години. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 45,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 34-37%.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 24,1% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 35,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 37,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 31,8%.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК