Сега ли е моментът да закупим апартамент или къща?

Купувачите са в доминираща позиция на пазара на жилища 

31.07.2020 | 13:00 Редактор: Тодор Петров
Сега ли е моментът да закупим апартамент или къща?

Коронавирусната пандемия е поставила купувачите в доминираща позиция на пазара на жилища в средновисокия и високия сегмент у нас, съобщава консултантската компания Colliers International.

Сред основните причини за търсенето през първото полугодие остават необходимостта от по-голямо жилище или желанието за инвестиция в недвижим имот. Фокусът на купувачите е насочен към жилища в напреднал етап от строителството или завършени с Акт 16. 

Най-силен е интересът към апартаменти с две или три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили близо до София, пише Investor.bg. Банките забавят предоставянето на ипотечни кредити, като засилват селективността си към кредитополучателите, техния профил, процента на самоучастие и обезпеченията.

През разглеждания период сделките с имоти, закупени с инвестиционна цел са 15% от всички, което представлява осезаем спад спрямо 2019 г., когато делът им е около 40%. Средните продажни цени и наемните нива остават стабилни – средната цена за апартамент с две спални варира между 145 хил. и 180 хил. евро, а за апартаментите с три спални – между 210 хил. и 250 хил. евро. 

Къщата от редови тип излиза между 250 хил. и 420 хил. евро, а самостоятелната къща – от 450 хил. евро нагоре.

Наемите на апартаменти с две спални от средновисокия и високия сегмент варират между 950 и 1200 евро, а на апартаментите с три спални – между 1300 и 1600 евро. Наемите на къщи започват от 2000 евро.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
дд
преди 3 години
стятията не отговаря на въпроса Сигнализирай за неуместен коментар