Над половината социалисти в страната са се включили в изборите за лидер

Резултатите ще станат ясни в понеделник

12.09.2020 | 19:15 Редактор: Ралица Братанова

Първият в историята на БСП пряк избор на лидер е легитимен. Избирателната активност - над 56% към 15 часа - потвърди валидността на вота.

Oбщо 1140 секции в цялата страна отвориха в 7:00 сутринта. Изборният ден продължи до 19:00 часа, а малко след 20:00 часа в централата на партията на "Позитано" 20 започнаха да пристигат първите изборни книжа. Ако гласувалите бяха под 50%, спорът за лидера щеше да се пренесе на конгреса.

Едва в късния следобед стана ясно колко са имащите право на глас за лидер на левицата. Точната бройка беше събощена от партийната ЦИК, но с уговорката, че социалистите може да се окажат по-малко. 

Рано сутринта основните претенденти за председателския пост Корнелия Нинова и Кирил Добрев упражниха правото си на глас. Настоящият лидер на левицата сравни вота за БСП с битка между персцийци и гърци.

"Политиката е маратонско бягане, тя иска постоянство и издръжливост. Ние българските социалисти в последните 4 години бяхме постоянни в битката си срещу мафията – издържахме всички изпитания и удари и време финала на маратонското бягане да го обявим сега на площада при хората", заяви Нинова.

Доскорошната дясна ръка на Нинова – Кирил Добрев заяви, че е гласувал за единство в БСП.

"Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител, така че хиляди, милиони да се гордеят с нея", каза той.

И двамата опоненти коментираха и появилите още преди слухове, че на вътрешнопартийите избори са възможни манипулации.  А в изборния ден за социалистите не липсваха и жалби за нарушения.

До следобед те бяха 50, повечето от тях за сменени изборни помещения. Избирателите гласуваха в над 1000 секции в цялата страна. Резултатите от вота ще станат ясни най-рано в понеделник сутрин.

Вижте още в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Да видим какво ще излезе и там! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 3 години
Кирето контрабандиста вместо в затвора,иска да е във властта ! Сигнализирай за неуместен коментар