Парламентарните журналисти с петиция срещу ограниченията

Работният процес на репортерите е възпрепятстван и от технически проблеми

11.09.2020 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

С онлайн петиция репортери настояват да получат достъп до депутатите. Припомняме, че от този политически сезон народните представители са в нова сграда. А достъпът на медиите до тях е силно ограничен.

Нов политически сезон, нова зала и нови проблеми – както за депутатите, така и за журналистите. 

Съдебно обжалване забавя обществената поръчка за нова система за гласуване в парламента. А проблемът с липсата на връзка между депутатите и политическите репортери в кулоарите на парламента стигна и до пленарната зала. 

"Те имат монитори, имат възможност по всяко едно време да получават информация. Могат да искат инфо от пиар и да получаавт информация", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Работният процес на репортерите е възпрепятстван и от технически проблеми. 

Операторите и фоторепортерите трябва да изкачат 4 етажа, за да стигнат до пленарната зала. Близо 100-те стъпала се взимат за около 3 минути.

Онлайн петицията е адресирана и до премиера Бойко Борисов, до президента Румен Радев и до председателя на НС Цвета Караянчева.

"Наред с множеството технически проблеми, все още няма отговор кой и защо отряза достъпа на журналистите до народните избраници и кой нареди връзката с депутат да се осъществява чрез PR на партията, който удобно може да го скрие или да реши, от негово име, че сега не е удобно да отговаря на въпроси?", пишат в петицията.

Опитът журналистите да бъдат изтласкани и достъпът им до депутатите да бъде ограничен датира от много години, припомня политическият репортер Калина Влайкова. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК