Извънредното заседание на НС ще се проведе при екстремни условия

На него трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов

12.08.2020 | 18:59 Редактор: Искра Ангелова

При екстремни условия ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание утре. На него трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов за насилието, упражнено върху граждани и журналисти на конференцията на ГЕРБ миналата сряда.

Народните представители ще заседават обаче в екстремни условия, тъй като в края на юли бе последното заседание в сградата на пл. "Народно събрание" и вече е стартирал мащабен ремонт на стаите на парламентарните групи.

Oсвен, че заседанието е извънредно, и обстановката, в която ще се проведе, ще бъде извънредна. Причината- системата за гласуване в пленарната зала вече е демонтирана. 

"Известно е, че парламентарната сграда, материалната база се намира в една извънредна ситуация, която не е обхваната от правилника за работа на Народното събрание, тъй като не всеки ден се сменя мястото на работа на народните представители", заяви депутатът от "Атака" Явор Нотев.

В правилника, все пак, е предвидена възможност за провеждане на гласуване във форсмажорни обстоятелства. 

"Така е предвидена възможността за гласуване със ставане от място и заявяване на глас позицията на народния представител по даден проблем. Предвидена е възможността из а тайно гласуване, когато с бюлетини народния представител гласува по един от трите начина- за, против или въздържал се", допълни той.

Кой вариант ще предпочетат депутатите обаче ще решат в утрешния ден. А освен на гласуването, техническата пречка ще окаже влияние и на определянето на кворум. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК