Общественик: Да се борят личностите, но е глупост война между институциите

Според проф. Стоян Денчев сами си "чупим" държавата

08.09.2020 | 21:32 Редактор: Ивет Арабова

62 дни антиправителствени протести с искане за "Оставка" се провеждат в столицата, страната и чужбина. Председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че ГЕРБ се готви за редовни избори след няколко месеца. Kакъв е изходът от кризата? 

"Всичко трябва да е премерено и да се търси баланс. Причините за противоборството между премиер и президент са заложени в самата Конституция. Трябва да се търси мерилото за това и да се намери начин на взаимодействие", каза за "Денят ON AIR" общественикът проф. Стоян Денчев.

По думите му президентът Петър Стоянов (1997 - 2002 г.) му е обяснил, че през 1997 г. е било война, а сега е пошлост. Когато ситуацията не била ескалирала, Денчев се обадил на Цвета Караянчева и апелирал към нея да покани Борисов и Радев "на кафе" в парламента, за да се разберат помежду си.

"Съгласен съм да има война на личностите, да се борят личностите, но е пълна глупост да има война на институциите. Ние сами си чупим държавата. Имаше причини, които накараха хората да излязат на улицата", отбеляза проф. Денчев.

Той бе категоричен, че никой друг не носи отговорност освен властта и то във всичките ѝ проявления - парламентарна, изпълнителна и президентска.

"Къде са синдикатите? Явно има други интереси. В момента възниква някаква ситуация с увеличаване или намаляване на минималната работна заплата. Слави Трифонов не пасува, а акумулира сила в момента. Образно казано, той свали Жан Виденов", посочи в ефира на Bulgaria ON AIR общественикът.

Според него свикване на Велико народно събрание не е решение на кризата.

"Това е част от запазването на властта. Това дава технологична възможност на правителството да си поеме дъх. За тях това беше правилен ход. Имаше голяма издънка - един от ръководителите на протестите една вечер излезе с тениска с надпис "I love New York" - това е съвършена глупост", отбеляза проф. Стоян Денчев.

Той заяви, че експертен кабинет донякъде би бил решение на проблема, но това трябвало да стане с договаряне. "Инициативата за единение трябва да дойде от председателя на НС, защото по Конституция сме парламентарна република", смята Денчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК