България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какъв ще бъде изходът от политическата криза?

Коментар на политолога доц. Антоанета Христова и експерта по политически комуникации доц. Иво Инджов

03.09.2020 | 10:17 Редактор: Ивет Арабова

ГЕРБ внасят проекта си за рестарт на системата и нов обществен договор - 127 подписа има под предложението за нова Конституция. Ще успеят ли да убедят ДПС и БСП да ги подкрепят за свикване на ВНС?

"Много се използва тезата, че има нелегитимност на правителството. Чисто институционално правителството има стабилност. Видя се, че повече от парламентарно представените играчи предпочитат редовни парламентарни избори, а не избори тук и сега", каза в студиото на "България сутрин" политологът доц. Антоанета Христова.

Експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов не се съгласи с тезата, че това управление е легитимно.

"То не се ползва вече с подкрепа от преобладаващата част от населението, това показват и социологическите проучвания. Полицията използва насилие срещу журналисти, вчера полицията допусна един час да се хвърлят бомбички, след като казаха, че знаят кои са ултрасите", настоя той.

Доц. Христова от своя страна не се съгласи с думите на доц. Инджов.

"Не понасям да се казва на черното бяло и на бялото - черно. Не е опит на правителството да се спечели време. Зад президента Радев наднича Кремъл", отбеляза тя.

"ГЕРБ печелят време и си подават топката с ДПС. Велико народно събрание няма да стане по ред причини, ще има и нов натиск от улицата. Това е подигравка с исканията на хората, които са на улицата над 50 дни", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR експертът по политически комуникации.

Според него вчера сме станали свидели на наливане на бензин в огъня, а протестът е антикорупционен и морален.

"Конституция се обсъжда, когато има нормален диалог. И БСП, и ДПС заявяват, че няма да подкрепят свикване на Велико народно събрание, затова се тупа топката. Недоволството се подценява от управляващите", добави Инджов. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК