Закриха "Аполония" с концерт на "Фондацията"

Носител на наградата на празниците на изкуствата стана композиторът и пианист Живко Петров

07.09.2020 | 14:20 Редактор: Ивет Арабова

Празниците на изкуствата "Аполония” бяха закрити снощи в амфитеатъра на Созопол с концерт на супергрупата "Фондацията”. Заради пандемията от Ковид-19 тази година артфестивалът беше в съкратен вариант и всички събития бяха на открито.

Организаторите определят събитието тази година като победа на изкуството и любовта над страха.  "Равносметка за мен е, че разбрах, че е имало смисъл. Имало е смисъл да направим фестивала, макар в този вид, макар по-кратък, но грейналите лица в публиката, изключително силната програма, която чухме и видяхме доказва, че изкуството винаги побеждава", сподели артистичният директор на "Аполония" Маргарита Димитрова.

"Обичаме се, приятели сме, свирим заедно и можем да бъдем един пример за това, че хората, когато се обединяват е по-хубаво от когато се разделят", каза музикантът Кирил Маричков от "Фондацията".

Преди "Фондацията" на сцената на "Аполония” изгря сопраното Александрина Пендачанска. Оперната прима сподели, че си спомня първото си участие на фестивала преди 30 години. "Всяка "Аполония" е много вълнуваща. Пълно е с хора, които не се предават, които въпреки вируса, въпреки изолациите успяха да направят този празник на изкуствата и се чувствам много щастлива да бъда част от тези празници на изкуствата", разкри Пендачанска.

"Аполония” събра творци на брега на морето, за да споделят натрупаната емоция в месеците на изолация. Носител на наградата на "Аполония” тази година стана композиторът и пианист Живко Петров.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК