Омбудсманът поиска разследване на сигналите за насилие на протестите

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри

04.09.2020 | 18:17 Редактор: Юлия Христова
Омбудсманът поиска разследване на сигналите за насилие на протестите

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, в която настоява за ефективно разследване на сигналите за упражнено полицейско насилие върху протестиращи граждани в центъра на София на 2 септември 2020 г. Повод за препоръката са сигнали до обществения защитник на граждани и неправителствени организации, в които се съдържа информация за сериозни нарушения на правата на задържани от полицията участници в протестите.

Омбудсманът настоява за отговори от вътрешния министър  за причините, поради които адвокати на задържани лица не са били своевременно допуснати за среща с тях. Настоява и за предприемане на действия за преустановяване на практиката за поставянето на заплашителни послания на униформеното облекло на служителите на МВР.

На базата на конкретни сигнали до институцията, омбудсманът разпореди на дирекцията, която проверява местата за лишаване от свобода – Националният превантивен механизъм (НПМ), да извърши проверка във Второ РУ – СДВР, където са били задържани част от протестиращите, спрямо които се твърди, че не е спазена основна гаранция за защита – осигуряване на достъп до адвокат. Екипът на НПМ на място установява, че две от задържаните лица са декларирали, че желаят да бъдат посетени от избран от тях адвокат, но техните адвокати не са били допуснати своевременно, което е възпрепятствало правото им на защита.

Тя акцентира и върху факта, че в медиите са разпространени и редица обезпокоителни кадри за насилие и неправомерна употреба на сила над демонстранти и журналисти, които категорично осъжда.      

Омбудсманът за пореден път обръща внимание и на новия министър на вътрешните работи, че е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи като основен принцип в международните актове, българското законодателство и практиката на Европейския съд за защита правата на човека в Страсбург.

"Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел“, подчертава доц. Диана Ковачева.

Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на РБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК