България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Омбудсманът скочи срещу полицейското насилие на протестите

Диана Ковачева коментира още онлайн обучението и казуса с "Топлофикация"

30.07.2020 | 10:00 Редактор: Тодор Петров

"Ситуацията е тревожна. Следя тези протести с повишено внимание от гледна точка на опасността от употреба на сила. Има превишаване на пределите на допустимо насилие", заяви омбудсманът Диана Ковачева пред Bulgaria ON AIR, коментирайки нестихващите вече 22 дни антиправителствени протести. 

За бития студен от Хага и другото пострадало момче на 11 юли тя твърди, че има разминаване в информацията. Двете арестувани момчета били държани цяла нощ в полицията, а чак на следващия ден са откарани в болница. Омбудсманът посочи, че от МВР са се съобразили с препоръката ѝ проверката да не отнеме 30 дни.

"Задала съм един ред въпроси към министъра и очаквам да ми се отговори. Липсата на ефективно разследване е нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека. Наказанията трябва да бъдат наложени бързо. Полицейските служители трябва да сломяват съпротивата без да нанасят травми. Наказанието трябва да бъде пропорционално на извършеното нарушение", заяви Диана Ковачева.

В студиото на "България сутрин" тя се съгласи, че полицаите са поставени в тежки условия и 24 часа охраняват протестите, но подчерта, че няма как да бъдат изпращани хора с лабилни нерви и нездрава психика.

Новата учебна година в ситуацията на коронавирусна пандемия

"Много жалби има от родители и въпроси, свързани с началото на учебната година. Беше обявено, че ще започне по традиционния начин. Но въпросът е каква е организацията за посрещането на децата и учителите, така че да е безопасно за тяхното здраве. Как в тези неразтегателни стаи децата ще бъдат на 1,5 м едно от друго? Има ли готовност да се реагира при заразени деца или учители? До каква степен имаме готовност да се проведе адекватно онлайн обучение? Имаше части в България, където децата не получиха адекватно образование тази година", коментира още Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира върху проблема с дигиталната бедност и попита дали има анализ на слабостите и дефицитите на изминалата учебна година. Освен до вътрешния министър, тя е писала и до министъра на образованието с редица въпроси. По думите ѝ всяка държава търси решение на проблема в рамките на собствения си бюджет и система.

"По Конституция образованието е безплатно. В случая интернетът и устройството са достъп до образование. Въпросът е и дали самите учители са подготвени да работят по този начин. Техните права също трябва да бъдат съобразени. Децата ни прекарват много време пред компютрите", обясни Ковачева.

Топлофикация и цените на парното

Писала съм на председателя на КЕВР и шефа на "Топофикация". От следващия отоплителен сезон ще има по-високи цени на услугата "дялово разпределение", но на сайта на "Топофикация" няма инфорамция какви ще бъдат тези цени. Нарушава се Закона за защита на потребителите. Топлинните счетоводители са излишно звено във веригата. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Абсолютно трябва да са им пропорционални действията спрямо заплахата. Разбирам, че не е приятно или правилно да те обиждат, но не може 10 мин. да риташ човека затова. Сигнализирай за неуместен коментар