Експерти: Няма цена, която ГЕРБ да не може да плати, за да изкара мандата

Политологът Георги Киряков и социологът доц. Антоний Гълъбов коментираха политическата обстановка в страната

02.09.2020 | 21:50 Редактор: Георги Камарашев

"Важно е ГЕРБ да удържат играта в институционална рамка и да не излизат извън процедурата. Те просто печелят време". Това заяви политологът Георги Киряков в ефира на "Денят ON AIR".

Заедно със социолога доцент Антоний Гълъбов коментираха внасянето на проекта за нова Конституция от страна на ГЕРБ и политическата обстановка в страната.

"Ясно е, че ще има дебат за нова Конституция, но няма да има Велико народно събрание. Ще се добута до зимата, след това ще се добута до редовни парламентарни избори. Това е цената, която ГЕРБ е готова да плати. ГЕРБ може да се окаже в много незавидна ситуация като втора политическа сила на следващите избори", каза още Киряков пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Гълъбов от своя страна също изрази мнение, че партия ГЕРБ е готова на всичко, за да изкара целия си мандат.

"Ние сме на 7 месеца от избори. Няма такава цена, която ГЕРБ да не може да плати. Нито този проект на Конституция ще стане Конституция, нито вносителите му ще бъдат сигурни, че именно те ще пишат Конституцията. За мен е важно да не бъде затварян разговорът до сегашния проект. Имаме нужда от ново административно-тереториално разделение. Има изключително сериозни конституционни въпроси. Големият въпрос е кои ще бъдат партиите, които ще се възползват от възможността, защото тя е реална", обясни специалистът.

Експертите не пропуснаха да коментират и ескалацията на напрежението по време на днешния протест.

"Протестът губи своя граждански профил - на преден профил излизат партийни ядра. Колкото по-малко е граждански протестът, толкова повече той ще търси радикализация. Нямаме навика да благодарим на полицаите и на гражданите, че успяха да задържат да няма насилие досега. Ако тези протести имаха легитимни организатори, те можеха да носят отговорност за сигурността на хората", заяви доц. Гълъбов.

Според него полицията е била изключително толерантна спрямо протестиращите, въпреки проявената към служителите на реда агресия.

"В други страни картината би се развила по друг начин. Факт е, че българската полиция има толеранс по отношение на този тип действия. Факт също е, че тяхното търпение може да се изчерпа. Не трябва да се застрашават здравето и живота на полицаите", обясни той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
оцеола
преди 3 години