Експерт: До края на зимата ни очаква ръст в цената на природния газ

КЕВР поиска увеличение от 15 на сто, а "Булгаргаз" - 20 на сто

01.09.2020 | 18:48 Редактор: Ивет Арабова

Комисията за енергийно и водно регулиране заседава за по-високата цена на газа. Окончателното решение за поскъпването на природния газ няма да се отрази на цените на топлоенергията - на парното и топлата вода. Това е така, защото те се определят веднъж годишно. Първоначално КЕВР поиска увеличение от 15 на сто, а "Булгаргаз" - 20%. Причината - значителното поскъпване на цената на синьото гориво на енергийните борси. 

Според енергийния експерт Иван Хиновски трябва да се подготвим за постепенно повишаване на цената на синьото гориво. "Крайните потребители очевидно ще бъдат подложени на повишаване на цените постепенно. Ние винаги сме предричали, че есента ще започне ръст на цените на потребителите за парно и електроенергия", подчерта Хиновски.

Поисканото увеличение от 20% от "Булгаргаз" се дължи на повишението на цените на европейските газови пазари с над 50 процента. Разликата от 5% в двете предложения е ключова за домакинствата. "Ако промяната в цената на природния газ е под 15%, КЕВР не предприема никакви действия за преоценка на цените - за новите. Остават си тези, които са прогнозите до момента. Но ако този процент премине акумулиращото се - а това ще стане следващия месец с още 15%, КЕВР е длъжен да направи преоценка - т.е. преразглеждане на ценовите си решения, т.е. трябва да повиши цената на топлинната енергия за топлофикациите и на електроенергията", обясни Иван Хиновски.

По-високата цена на природния газ е оправдана, смята експертът, а очакванията са за още по-сериозен ръст. "Отсега до края на зимата ние трябва да очакваме ръст в цената на природния газ. После спад, защото намалява търсенето", каза още енергийният експерт.

Анализите показват, че до Нова година ни чака ръст от 5 до 15% всеки месец - така до средата на зимата ще има повишаване на цената на природния газ над 60%. Експертите напомнят, че това не е еквивалентно на увеличението на топлинната и електроенергията. КЕВР определя цената на природния газ всеки месец, а експерти са категорични, че поскъпването на синьото гориво на европейските борси значи съживяване на пазарите.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК