Бизнес и синдикати в спор за заплатите на чиновниците

Правителството предвижда до 30% увеличение на възнаграждението

01.09.2020 | 19:03 Редактор: Виктория Гетова

Бизнес и синдикати в спор за заплатите на служителите в държавната администрация. Предложение на правителството предвижда до 30% увеличение на възнаграждението. Част от работодателите обаче казват "не".

Предложението за вдигане на заплатите на чиновниците се посреща с неодобрение от бизнеса. Причината – това със сигурност ще има въздействие и допълнителни разходи за държавния бюджет. Предложението на правителството не се базира на направена оценка на работата на администрациите.

"Тази потребност ние признаваме за част от държавните служители и ведомствата, където заплатите са ниски да бъдат предприети тези действия, друг е въпросът защо сега в ковид кризата коригираме заплатите във ведомства, в които има ниски нива. Защото обратното - има звена, където заплатите са значително по-високи. Говоря за заплати от по 10 хил. лв, в това число за ръководители на средно ниво", коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Той добави, че през последните години има значително по-голям темп на ръст на заплатите на хора в бюджетната сфера, отколкото в частната. Липсва и солидарност между различните сектори на пазара на труда.

Според синдикатите обаче сега е моментът за увеличаване на заплатите, защото има и дългогодишно натрупано изоставане на възнагражденията в държавната администрация.

"Увеличението със 100 лв нито ще навреди, нито ще помогне за това да има повече заетост в страната", обясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Според синдикатите това е манипулация, която се прокарва от работодателските организации.

"Проблемът на работодателите всъщност е в това, че те смятат, че увеличението на заплатите в държавната администрация ще привлече повече хора и те няма да искат да се трудят в частния сектор. Това е показателно, че частните фирми разчитат на възможността да плащат минимално работни заплати и да привличат работници."

Докато бизнес и синдикати спорят дали да се увеличи заплащането в държавната администрация, много частни фирми фалират.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК