Деница Сачева: Не се виждам начело, като премиер

Политическа партия ГЕРБ си има своя премиер

31.08.2020 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Оставката на Данаил Кирилов е личен акт. В този смисъл не мога да коментирам мотивите му. Знам, че са провели разговор с премиера и са взели това решение заедно. Не мисля, че тази оставка е под натиска на улицата, по-скоро има съображения, които и двамата са имали предвид. Това каза в предаването „Опорни хора“ Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Относно политическата ситуация – няма тупане на топката, категорична бе министър Сачева. Има отговорност, която трябва да бъде изпълнена, и бих се радвала, ако започнем да говорим не за има ли или няма оставки, а в дискурса на това, какво следва и какво трябва да се направи. Ако до този момент сме отстоявали тезата, че трябва да продължим да работим, правили сме го със следните аргументи: че е необходим действащ парламент, за да бъде извършена актуализация на бюджета, за да бъдат потвърдени поетите ангажименти за увеличаване на възнагражденията, стойността на стандартите за социални услуги, обезщетенията за безработица, ратификацията на заемите. ЕК одобри заем от 511 млн. евро, който ще ни подпомогне в изплащането на парите по програмата 60/40. Как си представяте да влезем догодина без бюджет за 2021 г.?

Дали съм мислила за поста премиер, моят отговор е категорично „не“! Не се виждам в такова кариерно развитие, отрече твърденията на някои медии Деница Сачева. Считам, че се намирам точно на мястото си. В системата на труда и социалната политика започнах работа още през 1994 г. и по един или друг начин цялата ми кариера е минала в сектора на социалната политика. Секторът на социалната политика е моят сектор и там се чувствам най-добре. Не се виждам начело. Политическа партия ГЕРБ си има своя премиер. Той се казва Бойко Борисов. Премиерите обикновено са лидерите на партиите.

Ние не се притесняваме от оставка, допълни министърът на труда и социалната политика. В някаква степен, оставката би била по-доброто решение за нас, от гледна точка на това, че ще престанем да губим доверие, ще се спре личният натиск върху нас, обиди, агресия и т.н.

От служебен кабинет няма защо да се притесняваме. ГЕРБ е печелил избори досега само в условията на служебен кабинет, вкл. и тези, които сега са ни дали мандата. Президентът Радев спечели в избори, организирани от политическа партия ГЕРБ. Така че, няма от какво да се притесняваме.

Темата за машинното гласуване и кои ще плаща машините, министър Сачева коментира, че на 2 септември ще бъдат внесени промени в Изборния кодекс, за да се изясни, как ще се извършва следващото гласуване, какви ще бъдат машините, кой ще ги поръчва и кой ще носи отговорността. Колеги от други държави изказват скептицизъм по повод мантрата за машинното гласуване, допълни Сачева. Технологиите не са панацея - те са инструмент.

По повод хората с увреждания и „Системата ни убива“ Деница Сачева риторично попита, считате ли, че това е система, която убива? Защото това е система, която подкрепя средно с 1000-1100 лв. на месец тези хора. Над 3 млрд. лв. даваме за хората с увреждания. Разпределението не е правилно и трябва да оптимизираме системата. Парите трябва да отиват при най-нуждаещите се. Ние постоянно се занимаваме с фетиши – с черни тениски, с палатки, с бесилки, вуду - куклички, яйца, риба. Не намираме време да се скараме по сериозните теми.

Според Деница Сачева протестите няма да спрат, защото могат да бъдат заменени с други протести. Според нея, блокадите са нарушаване на закона.

Цялото интервю гледайте във видеото.

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Gogolog
преди 3 години
Пред "като" няма запетая. Срамота Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Joko
преди 3 години
Браво Деница, браво Савчева.....Важното е не ти как се виждаш, а какво ще рече твоят шеф.... Сигнализирай за неуместен коментар