40-50% спад в оборотите на половината заведения в България

Почти 69% са запазили цените си в сравнение с миналата година

31.08.2020 • 09:50 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
40-50% спад в оборотите на половината заведения в България
40-50% спад в оборотите на половината заведения в България

Половината от заведенията в България търпят спад в оборота си в сравнение с миналата година между 40 и 50%. Това показват данните от анкета, проведена сред 968 собственици на заведения от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

23.8% от тях декларират спад до 50%, а 25.1% - до 40%. До 30% спад имат 17.6%, а до 20% - 19.4%. 6.8% казват, че оборотът им е същият, а лек ръст декларират 7.3%. Това съобщиха от Българска асоциация на заведенията.

На въпрос за цените в обектите им, 68.6% от анкетираните казват, че те са запазени в сравнение с миналата година. 10% пък декларират намаление. 20.1% признават за увеличение с около 10%, а 1.3% за увеличение до 20%.

В същото време, според 51.6% от собствениците доставните цени на стандартните консумативи - ток, заплати и осигуровки (без разходи за дезинфектанти) са увеличени до 10%. Според 34.4% увеличението е до 20%, според 12.4% - до 30%. По мнение на останалите 1.6% увеличението е над 40%.

01

До 200 лв. на месец са допълнителните средства за дезинфектанти, маски, шлемове и други за 61.8% от анкетираните. До 500 лв. на месец - 30.5%. От 6 до 2% е броят на анкетираните, заявили разходи по това перо в размер между 1 000лв., 2 000лв. и над 2 000 лв.

Намалението на данък добавена стойност за заведенията от 20 на 9% логично среща масова подкрепа от собствениците, но много от тях са на мнение, че доставките също трябва да бъдат обложени с по-ниската ставка. 64.9% смятат намаленото ДДС за изключително навременно и правилно решение, което трябва да остане и като постоянна мярка. 28.1% са доволни, но според тях с намалената ставка трябва да се ползват и доставките. 2.3% казват, че не са регистрирани по ДДС и не се вълнуват. 3.1% признават, че са работили в сивия сектор, но сега вече са "на светло", а 1.6% заявяват, че продължават да са на "сиво".

20  cтpaни oт EC прилагат диференцирани cтaвĸи зa ресторантите и ĸeтъpингa. B Чexия предложенията oт мeнютaтa в ресторантите и кетъринг услугите ce облагат c 15%, в Иpлaндия - c 13.5%, в Белгия - c 12%, в Испания, Италия, Австрия и Франция - c 10%, в Холандия - c 9%, в Кипър и Унгария - c 5%, в Люĸceмбypг - c 3%. Bъв вcичĸи cтpaни c диференциран ДДС зa pecтopaнтьopитe, ycлyгaтa "tаkе аwау" също ce облага c пo-ниcĸa cтaвĸa, ĸaтo ocвeн тoвa тaĸaвa имa и в Германия (7%).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


  • Последни
  • Четени
3
1 rate up comment rate down comment 0
Ланс Линг
преди 5 години
Най- елементарното беше да се вдигне прага за регистрация по ДДС, който не е променян над 20г., когато минималната заплата беше под 200лв..Никой не мисли, че над 90% от фирмите са МИКРО, а точно те плащат най-много осигуровки и е важно точно те да оцелеят за да има кой да плаща пенсиите. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 години
Цените в повечето заведения са завишени доста спрямо миналата година. Ако има спад по скоро и това е причината,защото нищо не се направи за клиента- той отнася бремето.Дезинфектанти има проформа- рядко някой ползва.Дистанция има там където няма хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 години
Абе всички страдат. Дано поне да успяват да се задържат. Сигнализирай за неуместен коментар
България виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички