Проверки за качеството на храната в училищните лавки от 15 септември

Искаме да заострим вниманието на родителите, каза Богомил Николов от "Активни потребители"

29.08.2020 | 08:45 Редактор: Юлия Христова
Проверки за качеството на храната в училищните лавки от 15 септември

Проверки за качеството на храната в училищните лавки и заведенията, намиращи се в близост до училищата, ще започнат от 15 септември.

"Етикетите на храните, които се продават в училищните лавки, изобилстват от съставки, които децата не ги разбират и не знаят дали тези съставки са вредни за здравето", каза по този повод  Богомил Николов от "Активни потребители" пред БНР.

"Искаме да заострим вниманието на родителите към храната, която децата си купуват извън столовата храна, за която има много строги изисквания по отношение на качеството - с акцент към здравословното хранене", обясни той.

Богомил Николов заяви още, че трябва да има непрекъснати проверки на храната и в училищните столове, и на съседните заведения, а проверките трябва да са регулярни.

"Ще проверяваме най-вече сандвичите, които се продават в училищните лавки, защото с колбас или с млечен продукт, би трябвало да съдържат по-малко Е-та, но на практика това не е така", каза той.

Богомил Николов припомни, че са внесли в Министерство на земеделието и храните предложения за промени в Наредбата за имитиращите продукти, така че продуктите, съдържащи високо водно съдържание, да се етикетират като имитиращи.

"Тези продукти трябва да бъдат задължително обозначени и тогава, когато супермаркетите ясно приложиха това правило, хората спряха да ги купуват, независимо, че те са евтини", коментира Николов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК