Повод за гордост: Български архитекти проектирали новия лъч на метрото

Дончо Барбалов обяви, че предстои да бъдат довършени още 4 станции от третата линия

26.08.2020 | 21:15 Редактор: Виктория Гетова

Една 50-годишна идея е вече факт - тръгна третата линия на метрото в участъка от "Хаджи Димитър" до "Красно село".

"От днес София има нови 8 км, нови 8 станции на метрото, което прави общо 48 км и 43 станции от една развита мрежа. Всички станции са проектирани от български архитекти, трябва да се гордеем с това", коментира заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че предстои да бъдат довършени още четири станции, за които се очаква да бъдат въведени в експлоатация до началото на следващата година.

"Най-интересна е последната станция, където освен че има голям буферен паркинг, има връзка с ЖП гарата от Перник, като са обвързани директно с тунел, за да се улеснят хората от други населени места, които работят в София", посочи още Барбалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-кметът посочи, че очакванията са за намаляване на автомобилния трафик до 25%, като на ден 650 хил. души ще могат да ползват метрото.

"Третият метродиаметър струва около 398 млн. лв., общо за метрото около 2 млрд. лв. са инвестираните средства. От тях 500 млн. лв. са осигурени от Столична община", добави Барбалов.

По негови думи през годините всички правителства са подкрепяли строителството и развитието на метрото.

"Колеги от общината поддържат контакт с протестиращите. Протестите натоварват много транспортно града и е голямо неудобство за всички, които живеят и се придвижват в София", отбеляза Барбалов.

Гостът посочи, че липсата на туризъм се отразява в спада на туристическия данък, а заведенията имат отлив на туристи от 30-40%.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК