Нови доказателства: Мантинели са причината за инциденти по "Тракия"

Обследването на пътища в страната от космоса трябва да започне до края на 2021 г.

26.08.2020 | 19:15 Редактор: Ивет Арабова

За втори път спътникови снимки доказват, че причината за инциденти на АМ "Тракия" са компрометирани мантинели.  Километрите от София до мястото, където се случва катастрофата на 25 август, са под 50.

Проблемите с инфраструктурата до там са поне 500. В катастрофата отпреди ден има и пострадало 10-годишно дете. За щастие, този път в пътния инцидент няма загинали. До всичко това е можело да не се стигне, ако мантинелата на мястото е била здрава, твърдят специалистите. 

Преди няколко дни само по Bulgaria ON AIR ви показахме как от Европейския център за транспортни политики разкриха, че мантинелата на 160 км на АМ "Тракия", където загинаха петима, е била компрометирана. Оказва се, че и на 43-ия километър мантинелата е била в окаяно състояние преди месеци. 

"Миналата година при инциденти август-септември г. обезопасителната система за пътища е била скъсана и в последствие не е била възстановена повече от 1 година. Разбираме със снимки, които използваме назад във времето със спътникови данни, разбира се, използваме някои други софтуери, които позволяват да се разходим по пътя", обясни Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

От началото на година Пътната агенция е изразходвала над 42 млн. от бюджета си за ремонти на подобни проблемни участъци. Пари за превенция обаче няма.  "Най-големият проблем е, че липсва бюджет за пътна безопасност, това са средства за текуща поддръжка, а не за пътна безопасност. Трябва да се отделят пари за превенция, за да не се стига до инциденти", смята Русинова.

Днес българските институции и Европейския център за транспортни политики са изпратили и официално запитване към американски експерти, за да започне обследването и на пътищата у нас през космоса. Това трябва да се случи до края на 2021 г.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК