Министър Ангелов: Tърся още варианти за по-високи заплати на медиците

От Асоциацията на българските медицински сестри опитаха да влязат на срещата в МЗ

26.08.2020 | 18:32 Редактор: Ивет Арабова

"Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г. За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини финансовия ресурс да бъде осигурен". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Докато министърът се срещаше с част от сестрите, други останаха пред сградата на ведомството, защото не бяха допуснати. 

Ниското заплащане, извънредните часове и липсата на кадри станаха повод за срещата между здравния министър и специалистите по здравни грижи. Опит да влязат в Министерството на здравеопазването направиха и от Асоциацията на българските медицински сестри. Те искаха да участват в срещата, защото смятат, че исканията им няма да бъдат изпълнени и твърдят, че министърът на здравеопазването ги пренебрегва като синдикат, защото въпреки че са подали заявление за участие преди 2 седмици, така и не получили отговор. 

"Ние сме законен синдикат, какъвто са и КНСБ, и "Подкрепа". Ето я регистрацията. С нея ще влезем при министъра, тъй като той лансира тази версия", каза протестиращата Мая Илиева.

Непоканените медицинските сестри така и не бяха допуснати в Здравното министерство. След около 2 часа обаче от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи слязоха от срещата и обявиха резултатите. Въпреки обещанията на министъра пред министерството на здравеопазването остават и палатките, които бяха сложени преди 10 дни в знак на протест.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Пресцентър на МЗ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК