fallback

Данаил Кирилов: 2 работни групи стоят зад предложението за нова Конституция

Министърът на правосъдието каза, че приема с хумор шегите в социалните мрежи

24.08.2020 | 17:38 Автор: Ивет Арабова

Две работни групи стоят зад предложението на ГЕРБ за нова Конституция. Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов по време на националното съвещание. Той коментира и шегите по свой адрес, които заливат социалните мрежи.

Правният анализ на текстовете от новата Конституция е направил ресорният министър Данаил Кирилов. Той обаче не е единственият, участвал в съставянето на Основния ни закон. "Беше работен от 2 екипа от по трима колеги, защото стандартът за нашата правна работа е един текст да се гледа винаги от трима колеги, за да има вътрешна проверка, да има проверка на препратките", подчерта министър Кирилов.

Той отказа да уточни кои са останалите експерти, работили по текстовете. Но заяви, че приема с хумор шегите в социалните мрежи за това, че премиерът му е забранил да пише във Facebook, но му е разрешил да пише Конституцията. "На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл, всички членове на една политическа партия, аз за няколко часа колега политик "Спонджбоб" и виждате каква е реакцията, колко истерична", коментира Кирилов.

На прага на консултациите с останалите политически сили за Конституцията, правосъдният министър заяви, че очаква разумен и открит дебат, но не разчита на никой друг, освен на депутатите от ГЕРБ. Въпреки това коалиционните партньори от НФСБ са готови да подкрепят законопроекта, но с определени промени. За да се стигне до приемане на промените, са нужни 160 гласа, които само ГЕРБ и "Обединените патриоти" не могат да съберат. 

От ВОЛЯ заявиха, че все още не са решили как ще гласуват в пленарната зала, тъй като не са се запознали с текстовете. "Ако те съберат 120 подписа, за да внесат идеята си за разглеждане и свикване на ВНС, тогава ние ще се включим в разговорите за събиране на конституционно мнозинство от 160 народни представители", каза председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Консултациите на ГЕРБ започват утре с ВМРО, НФСБ и независимите народни представители. От БСП са отхвърлили поканата за участие в преговорите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback