Екскурзоводите готвят протести, искат безвъзмездна помощ

Обръщат се към премира с настояване за приемане на спешни мерки

24.08.2020 | 12:34 Редактор: Тодор Петров
Екскурзоводите готвят протести, искат безвъзмездна помощ

Трите професионални организации на екскурзоводите в България се готвят за протест до постигане на решение за конкретни мерки за безвъзмездна финансова помощ, предвид пълната липса на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия, предаде БГНЕС.

В писмо до премиера екскурзоводите се обръщат с настояване за приемане на спешни мерки, тъй като от началото на сезона са практически без доходи, а проведените работни срещи с Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика, както и неколкократните писмени обръщения към съответните институции са останали без резултат. 

Предложените мерки в туристическия бранш са неприложими за тях, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори.

Протестите са предвидени да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че и това обръщение остане без конкретни резултати за целенасочена финансова подкрепа.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК