Един от най-старите храмове в Странджа възкръсна за нов живот

Храмът "Св. Димитър" е построен през 17 век на мястото на тракийско светилище

23.08.2020 | 14:49 Редактор: Ивет Арабова

Един от най-старите храмове в Странджа беше осветен след реставрация. Църквата "Св. Димитър” в село Бръшлян, която привлича хиляди туристи, възкръсна за нов живот. Храмът "Св. Димитър”, построен в 17 век на мястото на тракийско светилище, приема миряните възобновен. След реставрацията църквата беше тържествено осветена от викария на Сливенския митрополит епископ Йеротей. 

Църквата, в олтара на който има вграден жертвеник на Бог Дионис, е реставрирана с европейски средства и дарения, за да се види красотата на олтара. 

"Тази църква е съществувала хилядолетие преди нас ще съществува и столетия след нас", каза председателят на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър" Гергана Накова.

В Странджа има много древни църкви и параклиси, които са вече реставрирани. В някои от тях за първи път от половин век ще забие камбана.  Село Бръшлян е архитектурен резерват и целогодишно посреща туристи. Калина Неделчева има бръшлянски корени и преди 7 години решава да реставрира бащината си къща. Сега посреща туристи. 

"Това лято интересът е много голям, най-вече от български семейства, които искат да посят село Бръшлян и Странджа планина, да ги разгледат", споделя Калина.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
3 rate up comment rate down comment 0
Съвест
преди 3 години
Точно преди 5 дни бяхме в селото. Подлагани от рекламите за красота, гостоприемство и неповторима странджонска идилия, видяхме пустош, сърдити жени, че ги разкарваме по обяд да отварят църквата и училището и една единствена къща за гости работеща. А когато звънях месец преди това, за да направя резервация ми беше отказано, защото имало много гости.... Пълна лъжа!!! И голямо разочарование!!! Сигнализирай за неуместен коментар