Реставрираха църква с жертвеник на бог Дионис в с. Бръшлян

Селото е пълно с туристи за Коледа

26.12.2019 | 19:35 Редактор: Ивет Арабова

Странджанското село Бръшлян посрещна Рождество Христово с реставрирана църква. Храмът е построен в края на 18 век на мястото на тракийско светилище на бог Дионис. Селото, което е архитектурен резерват, целогодишно посреща хиляди туристи. 

Висок зид е ограждал храма "Свети Димитър”, така че да не се вижда от турчин на кон. Затова повечето странджански църкви, построени по време на османското владичество, са вкопани в земята. Храмът в село Бръшлян е архитектурен паметник с национално значение. 

"Стотици години палене на свещи - беше кафява дървената част .Като почистиха, като реставрираха, излязоха шарките", разказа пред репортер на Bulgaria ON AIR уредникът на църквата Керка Кехайова.

До църквата се намира килийното училище, открито през 1871 година. Местният поп освобождава своята килия и започва да учи на четно и писмо над 20 момчета. 

За Коледа селото отново е пълно с туристи. Д-р Артин Магърдичиян не пропуска големия християнски празник, за да посети Бръшлян. 

"За първи път дойдох на Великден 2013 година, понеже съм така наречения бръшлянски зет. И от тогава всеки един празник съм тук, заради магията на това място , заради хората , заради къщите, заради всичко това което е запазено от едно време, просто е магическо", споделя той. 

През 1982 г. селото в обявено за архитектурен резерват. 76 от къщите са паметници на културата. 

Репортаж на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК