Земеделските стопани очакват рекордно ниско производство заради сушата

Едва 178 кг. средно от декар хлебно зърно прибраха в хамбарите стопаните от област Добрич

21.08.2020 | 20:30 Редактор: Георги Камарашев

Фалити на малки земеделски стопани очакват в Добруджа, заради опустошителната суша тази година. Жътвата на пролетниците стартира 10 дни по-рано от обичайното, а прогнозите са рекордно ниско производство на пшеница.

Едва 178 кг. средно от декар хлебно зърно прибраха в хамбарите стопаните от област Добрич. Не се сбъднаха надеждите им огромните загуби да бъдат поне отчасти компенсирани с пролетниците. 

Земеделският производител Петър Петров коментира, че реколата е била унищожена в огромна степен.

"Юни месец паднаха дъждове, които създадоха надежди, че могат да се получат прилични добиви от царевица и слънчоглед, но за съжаление суховеите, които започнаха от средата на юли и продължиха в началото на август, направо изгориха реколтата", обясни той.

Жътвата на слънчогледът в отделни полета вече е приключила. Зърното от маслодайната култура варира между 50 и 80 кг/дка, като само в отделни полета достига 200. 

Очакванията са средният добив в областта да не надхвърли 130 кг/дка, което всъщност е една трета от оптималното. 

Подобна е ситуацията и в Шабла и Каварна, където освен при пшеницата, вече има напълно пропаднали площи и при царевицата. 

 Детелина Симеонова, която е правен консултант на две асоциации на зърнопроизводителите, изрази тревога за предстоящи фалити. 

"Моето притеснение е изключително сериозно относно това, че аз очаквам много големи фалити в дребните фермери, дребните производители на зърно, защото те няма да могат да се справят с година, в която вече ще имаме провалени три култури", каза тя.

А земеделците очакват помощ от държавата. 

Според специалистите, за да се запазят и работните места в сектора, който е ключов за област Добрич, е необходимо и субсидиите да се изплатят авансово, за да могат стопаните да купят зърно за есенната сеитба.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК