Последната българска подводница "Слава" отвори врати като музей

Тя ще бъде отворена за посещения всеки ден от 9 до 15 ч.

18.08.2020 | 18:11 Редактор: Ивет Арабова

С тържествен ритуал последната българска подводница "Слава" отвори официално врати като музей. Това стана в Деня на подводничаря, в присъствието на хората посветили живота си на подводното плаване и помогнали за възстановяването ѝ.

Изпратил няколко подводни лодки в пенсия, ветеранът от Студената война Цветко Цветков, поискал да спасят поне "Слава" за бъдещите поколения. 

"Подводницата не е била само мой кораб, а е била и мой дом и то за много дълго време. Имах чувството, че се прощавам със скъп човек, с приятел. Няма никъде на света място, на което хората да са така равни пред смъртта, както в екипажите на подводниците - или всички загиват, или всички оживяват", споделя Цветко Цветков.

Затова той и колегите му са щастливи, че могат отново да влязат в своя втори дом. Лошото вече са забравили, но още помнят хубавите и забавни моменти по време на дългите плавания под вода. 

"Докато я има "Слава", ние можем да ходим с гордо вдигнати чела, че сме българи и че сме силни. Щеше ми се да вдигна флага на нова българска подводница. Надявам се, че докато съм с пагон, няма да се случи, но сигурно, докато съм жив, би трябвало да се случи", каза капитанът от първи ранг Камен Кукуров, който е и последният командир на "Слава". 

"Слава" ще бъде отворена за посещения всеки ден от 9 до 15 ч., а приходите от билети ще се използват за поддръжка и довършване на ремонта ѝ. "Отначало това си беше някакво предизвикателство – да свържем историята с нашите нови, иновативни продукти, но към момента считам, че това е не толкова бизнес начинание, колкото начинание да запазим нашата принадлежност българска с всички неща, които ние сме градили до тук", обясни Данко Калчев от фондация "Белославско стъкло".

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК