Последната българска подводница става музей, вече приема посетители

За реставрацията ѝ са нужни още средства

19.07.2020 | 14:15 Редактор: Ивет Арабова

Последната българска подводница "Слава", която предстои да бъде превърната в музей, вече приема посетители. За да продължи реставрацията ѝ обаче трябват още средства. 

"Подводницата вече е почистена, дезинфектирана .На този етап ще пускаме в 3 отсека, които до 18 август напълно ще завършим и с набраните средства от посещения на подводницата, в следващата година ще пуснем и останалите отсеци", каза Данко Калчев от Фондация "Белославско стъкло".

В момента се работи по вдигане на перископите и обновяване външния вид на подводницата. Предстои поставяне и на инсталация за улавяне на фините прахови частици над водата. Интерес от посетителите има и сега, особено от страна на ученици и деца. 

"Децата си представяха нещо като много голям компютър, а се оказа, че това са най-вече най-различни дръжки, ръчки, колелца и емоцията е действително много голяма за тях. Върнаха се във времена, когато техните дядовци, на някои бащи са служили на тази подводница и за тях си беше гордост", обясни Данко Калчев.

Всичко на "Слава" е на 100% в автентичен вид, така както било и при последното ѝ плаване през декември. Още много средства ще са нужни за реновацията на подводницата. Ще се набират от дарения и билети за индивидуални и семейни посещения.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК