Рок група от Русе написа песен, вдъхновена от протестните лозунги

Парчето "Bulgarian idiot" вече има над 20 хил. гледания

17.08.2020 | 14:00 Редактор: Виктория Гетова

Рок група от Русе създаде песен по текстове от протестни лозунги. Момчетата от бандата Explicit заснеха и видеоклип, в който изпълняват парчето си по време на протест в родния си град. Само за седмица песента им "Bulgarian Idiot" има над 20 хил. гледания и продължава да набира популярност.

Идеята за създаването на парчето е на 22-годишния вокалист на групата Симеон Стефанов. За него и колегите му музиката е вид обществена кауза. Като млади хора не са безразлични и към протестите. 

"Докато пътувах към един от протестите в София, всъщност чух оригиналната песен "American Idiot" на Green Day, при което връзката между тематиката в оригиналната песен и ситуацията в момента в България беше много очевидна и нещо ми прищрака после в главата", разказва вокалистът на Explicit Симеон Стефанов.

Групата решава да заснеме видеото към парчето в естествена среда – сред протестите. В музиката са вплетени народни мотиви, а текстът е на български. 

Симеон Стефанов отбеляза, че 50% от текста са цитати от плакати и лозунги от протестите в цялата страна. Протестиращите подкрепят идеята, че е дошло време да се чуе гласът на младите. 

"Трябва просто млади хора да влязат във властта, за да има някаква промяна, а не със стари муцуни нов банкет няма как да стане", споделя другият вокалист на Стойко Станев.

Групата от Русе е известна с оригиналните си идеи – сред тях са песен за войната по пътищата и изпълнение на химна в рок вариант.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК