Няма да затваряме градове и КПП-та, обяви здравният министър

По думите му ще има допълнителен финансов ресурс на всички лекари на първа линия

15.08.2020 | 13:39 Редактор: Юлия Христова

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посети болницата в Кюстендил, за да види каква е ситуацията там с коронавирусната инфекция. "Няма притеснения в цялата област по отношение недостиг на легла и персонал. В момента в лечебното заведение лежат четирима пациенти с доказана коронавирусна инфекция. един от тях вече е отрицателен. Има и лекар от "Спешна медицинска помощ". Колегата е добре, няма температура. Чувства облекчено дишане.", това заяви проф. Ангелов на извънреден брифинг в града.Той благодари на екипа за усилията и действията, които са предприели.

По думите му няма никакви притеснения в цялата Кюстендилска област по отношение на недостиг на персонал или легла. "Към настоящия момент има 46 свободни легла", каза още Ангелов.

Здравният министър е посетил и центъра за Спешна помощ. "Няма недостиг. Ще продължим внимателно и загрижено да следим всички цифри, които са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях.", каза още министърът на здравеопазването.

Той потвърди, че държавата разполага с достатъчно запаси, за да обезпечи всички точки на страната, ако се появи липса на лични предпазни средства и консумативи. По думите му ще има допълнителен финансов ресурс на всички лекари на първа линия по 1000 лв до края на годината. "Там, където има недостиг, той ще бъде компенсиран", категоричен бе проф. Ангелов.

Министърът коментира и информация, че страната отново може да бъде затворена с думите: "Това е грозна лъжа".По думите му, няма да затваряме никакви градове, КПП-та. "Тези, които пускат подобна информация за евентуално затваряне, си играят съзнателно със страховете на българските граждани", каза още той.

Критична област, според него, е Добрич, където има проблеми с обезпечаване на достатъчен брой инфекционисти. Очаква се да бъде сключен граждански договор с колега инфекционист. "В момента нещата изглеждат контролирани", заяви министърът.

Проф. Ангелов изказа съболезнования към семейството на починалия лекар от Добрич. "Той е поредният от героите в бяло, който загуби битката".

По думите му, мерките са много прости: "Мийте си ръцете, носете маски в затворени пространства и спазвайте разстояние. Ако осъзнаем тези мерки, много по-малко хора ще губят битката в нашите редици".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК