Лекари искат да се реши въпросът със здравнонеосигурените, които нямат средства за PCR тест

За нас е важна сигурността на пациентите, подчерта д-р Гергана Николова

24.07.2020 | 21:50 Редактор: Юлия Христова

Лекари предлагат мобилни пунктове, където да се правят проби, за бъде бързо, лесно и безопасно откриването на коронавируса. Освен, че ще се съкрати пътят на пациента, ще се помогне и на работата в болниците, смятат общопрактикуващите лекари.

Искаме да се носят маски на закрито, не можем да спрем младите да излязат да изразят мнение на улицата, да отидат на дискотека, на фитнес. Това каза за "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова и допълни: "В аптеката ходят болни хора, логично е да си сложиш маска. За нас е важна сигурността на пациентите, да не се страхуват да дойдат в кабинета".

"Редно е да се предпазваме един друг, няма движение около искането за плащане на PCR тестовете от Здравната каса. Искаме да могат да се взимат проби както за Ковид-19, така и за грип, искаме да създадем сигурност в хората, потърсили личния си лекар, че там, пред кабинета, те няма да се заразят", допълни тя за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да се реши и въпросът за здравнонеосигурените, които нямат възможност да си платят 100-120 лева за тест.

"Надяваме се със смяната на здравния министър да успеем да се разберем. Не му завиждам, защото идват месеци, в които хората ще боледуват повече", каза още тя.

Д-р Николова посочи, че изборът на нов здравен министър е много добър, тъй като има повече от добри отзиви от страна на колегите им относно работата му като ръководител на голяма болница.

"Ще търсим диалог, разбиране и през септември децата трябва да бъдат имунизирани. Като лични лекари искаме да осигурим защита на всички", допълни лекарят. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК