Мангъров: Децата да тръгнат присъствено на училище, но при затегната хигиена

Според него ваксината в Русия е "сериозен успех"

13.08.2020 | 15:15 Редактор: Ивет Арабова
Мангъров: Децата да тръгнат присъствено на училище, но при затегната хигиена

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече". Това каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София. 

Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца: "Всеки, който казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца". По думите на инфекциониста увеличеният брой на настанени пациенти с коронавируса в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с Ковид-19 се задълбочава.

"В интензивните сектори има много повече хора, от тези, които са с коронавирусна инфекция. Съответно, когато повече от хората, които са в интензивните отделения, се изследват, ще се откриват повече заразени. Но тези, които загиват, в голямата си част загиват не от коронавируса, а от тези заболявания, заради които са били настанени в болница", подчерта доц. Мангъров.

Той коментира създадената в Русия ваксина срещу Ковид-19. "Може да се каже, че е постигнат един много сериозен успех. В технологично отношение, правенето на една такава ваксина не е проблем, въпросът е, че всяка такава ваксина трябва да бъде изпитана по отношение на нейната ефективност и безопасност. Тези изпитания са най-трудното при производството на една ваксина, защото отнемат време", смята Мангъров.

По думите му в днешно време са говори за медицина на доказателствата и едно такова поставяне на ваксината на една от дъщерите на руския президент Владимир Путин не е доказателство за нейната безопасност и ефективност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
То вкъщи не можеш съвсем да ги проследиш, какво остава за в училище. Не знам. Сигнализирай за неуместен коментар