44% от пушачите ни не възнамеряват да спират с вредния си навик

Това става ясно от данни на национално представително проучване

11.08.2020 | 12:49 Редактор: Георги Камарашев
44% от пушачите ни не възнамеряват да спират с вредния си навик

Национално представително проучване представя нови данни за възприятията и употребата на тютюневи и свързани с тях изделия у нас. Според актуалните данни 44% от всички пушачи не възнамеряват да се откажат, а 37% от пълнолетните пушачи са правили неуспешни опити да откажат цигарите.

Проучването на Национална пациентска организация е проведено в периода февруари–март 2020 г. Изводите сочат, че 46% от пълнолетните българи (19-64 г.) са ежедневни потребители на тютюневи или свързани с тях изделия, а 89% от тях са заявили, че пушат само цигари. 

Резултатите показват още, че 59% от пълнолетни лица (19-64 г.) в България се определят като потребители на тютюневи и свързани с тях изделия, независимо какъв е видът на изделието, в какво количество и с каква честота употребяват, като 56% използват предимно тютюневи изделия за пушене (най-вече цигари), 9% – предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, а 2% – предимно електронни цигари.   

Проучването включва само пълнолетни лица на възраст 19-64 години, подбрани въз основа на следните характеристики: пол, възраст, образование, област и населено място, семейно положение и други. 

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК