40% спад в обявите за работа през юли спрямо 2019 г.

Изключение е секторът "Счетоводство, одит и финанси"

07.08.2020 | 17:04 Редактор: Ралица Братанова
40% спад в обявите за работа през юли спрямо 2019 г.

През юли е регистриран спад от 9% при предложенията за нови работни места спрямо предходния месец юни. Сравнени обаче с нивата на публикуваните обяви преди началото на пандемията – намаляването им е с 20%, а ако вземем за база за сравнение юли 2019 г., то се забелязва осезаем спад от цели 40%, показва актуалният месечен анализ на JobTiger за динамиката в публикуването на обяви във водещите сайтове за работа у нас.

Тази година през юли са отчетени по-малко предложения за работа във всеки от основните сектори, като с най-голям спад спрямо предходния месец са "Хотелиерство и ресторантьорство" (-21%) и "Здравеопазване и фармация" (-19%), следвани от "Строителство" (-11%) и "Административни дейности" (-11%).

Изключение е секторът "Счетоводство, одит и финанси", при който се наблюдава лек ръст от 2% в публикуваните обяви през юли спрямо юни.

Дяловото разпределение на предложенията за работа остава почти непроменено спрямо предходния месец, с водещи сектори "Търговия и продажби" (21%), "Хотелиерство и ресторантьорство"(16%) и "Производство" (14%), следвани от секторите IT (9,4%), "Транспорт и логистика" (9,4%) и "Административни и обслужващи дейности" (8,5%)

По градове с най-голям дял от предложенията за работа е София – с цели 43% от общия брой. Дяловото разпределението на публикуваните обяви в останалите областни градове е: 9,4% за Варна, 8,9% за Пловдив, 3,4% за Бургас, 3,1% за Русе и 2,3% за Стара Загора.

Общо, предложенията в изброените градове представляват 70% от всички публикувани свободни позиции в страната през юли 2020 г.

Още по темата четете в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК