Има ли българска следа при ужасяващия взрив в Бейрут?

Според капитан Николай Христов са издавани фалшиви документи

06.08.2020 | 19:02 Редактор: Наталия Тотева

Няма българска следа при фаталния взрив на пристанището в Бейрут. Това заяви за Bulgaria ON AIR кап. Николай Христов.

Неговата компания "Интерфлийт Шипменижмънт" е посочена в редица медии като мениджър на кораба, чийто товар се взриви в терминал на пристанището в ливанската столица. Дружеството е базирано в Бургас.

"Издавани са фалшиви документи. Нямам нищо общо с тази история. "Интерфлийт" никога не е работила с този кораб като оператор", посочи кап. Христов.

Собственици на корабни агенции в Бургас коментират, че най-вероятно неговият адрес е използван за регистрация на фирмата, която вече не съществува. Това била честа практика на руски корабособственици, които регистрирали корабните си агенции у нас, заради по-лесни банкови операции.

Много често истинският собственик на кораб, който плава под чужд флаг, трудно може да бъде разкрит.

"Оказва се, че моята фирма, която закрих фактически, е била оператор на този кораб и корабособственик. Това не е вярно. Никого не съм сключвал никакви договори с който е да е било корабособственик", добави Христов.

Фирмата Интерфлийт е закрита през 2017 г., а в момента на адреса в Бургас има регистрирано друго дружество, което също се занимава с корабно агентиране.

Властите в Бейрут вече съобщиха, че експлозията е избухнала при заваръчни работи. В склад на пристанището от 6 години е имало 2750 тона амониева селитра и най-вероятно се касае за неспазване на мерките за сигурност при съхранение на опасния товар. При експлозията загинаха 135 души, а близо 5000 са ранените.

Вижте още в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Горките хора, това е ужасна трагедия! Сигнализирай за неуместен коментар