Ръст на сигналите за заразено със салмонела полско пилешко месо

Всяка седмица БАБХ унижощава десетки тонове вредни храни

05.08.2020 | 11:10 Редактор: Виктория Гетова
Ръст на сигналите за заразено със салмонела полско пилешко месо

За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За сравнение – общо сигналите за нарушения в храните у нас в периода от 2015 до 2019 г. са общо 5. Почти всяка седмица Българската агенция по безопасност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела пилешко месо. Това сочи справка в системата за бързо оповестяване на храни и фуражи.

Системата работи в България от 2014 г. и има за цел бързо съобщаване на информация между отделните страни-членки на ЕС за наличието на химикали или други вредни съставки в храните.

Това дава възможност на контролните органи в отделните страни да реагират бързо и да спрат стока с неразрешени вещества от пазара. Така ако за 2015 г. има един подаден сигнал за нарушения в състава на биотахан; за 2016 – нито един сигнал, а за 2017 г. и 2018 г.– едва по един сигнал годишно, то за първите шест месеца на тази година са регистрирани цели 25 нотификации за открита салмонела в пилешко месо, и то единствено с произход Полша.

Салмонелата в полското пилешко се промъква на българския пазар под всякакви форми – в замразени пилешки бутчета, в механично обезкостено месо, в пилешки дробчета, в охладени бутчета и пилешки дреболии, в пилешко филе, както и в пилешки четвъртини.

Салмонелата е най-голямата микробиологична опасност за храните у нас, сочи още Системата. Въпреки това от БАБХ припомнят, че при добра термична обработка на месото то не е опасно за българските потребители, информира БГНЕС.

Началникът на отдел в дирекция "Контрол на храните" при Българска агенция по безопасност на храните д-р Кремена Стоева обясни, че от началото на годината до момента има 26 нотификации в Система за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/, всичките генерирани от България. "Това се дължи на засиления контрол, който Агенцията въведе в края на миналата година. Поводът за въвеждането на мярката бяха зачестили нотификации за замърсено със салмонела птиче месо с произход Полша в системата RASFF, съобщени от други държави-членки", каза тя. Този засилен контрол е за всяка пратка, която влиза от Полша на нашия пазар, вземат се проби за анализ за салмонела от всяка партида птиче месо.

"От началото на годината досега са взети над 1400 такива проби и са установени 26 несъответствия за салмонела. От тях само 10 от опасните видове салмонела, останалите 16 случаи са за други щамове на салмонела, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки всичко, ние нотифицираме ЕК за всеки несъответстващ резултат и предприемаме действия към месото в зависимост от това дали щамът е опасен или не за човешкото здраве", заяви д-р Стоева. Всъщност още при вземането на пробите всяка пратка се спира за българския пазар, и не се пуска по магазините, докато не излязат резултатите от пробата. Ако той е отрицателен, тогава се пуска на пазара, ако се установи салмонела, пратката не достига нашия пазар.

Макар нотификациите за заразеното със салмонела пилешко да са 26, вносителят на месото от българска страна не е един и същи. "Фирмите са различни – както вносителите у нас, така и производителите на полското месо също са различни, но има и повтарящи се фирми за целия този период на контрол", посочи експертът. Тя подчерта, че многократно е постъпвало уверение от полския компетентен орган във връзка със нашия засилен контрол. "Те също са завишили контрола в Полша върху всички птицевъди и върху всички обекти за клане на птици. Така че и те се опитват да се преборят с проблема, който е възникнал в тяхната страна“, подчерта Кремена Стоева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Как може да няма контрол? Това е сериозно! Сигнализирай за неуместен коментар