Проф. Христова: Вирусът ще е с нас години, решението е поведението ни

Според зам.-директора на НЦЗПБ при младите имунният отговор е хиперактивен

03.08.2020 | 21:17 Редактор: Наталия Тотева

СЗО призова правителствата да не въвеждат отново карантина заради пандемията. Според зам.-директора на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - проф. Ива Христова, коронавирусът ще е с нас години наред.

ова е епидемия, която не може да бъде спряна за седмица или за месец с карантинни мерки. Вирусът се разпространява, той ще е с нас години. Тези тежки рестриктивни мерки не са решението, но решението е в собственото ни поведение", каза проф. Христова за "Денят ON AIR".

По думите ѝ трябва да спазва дистанция и да избягваме събирания с много хора.

Световната здравна организация е притеснена от броя на случаите, смята тя. По думите на ѝ у нас се провеждат много изследвания, поради което смъртността е ниска.

"Над 670 000 са вече смъртните случаи. В нашата страна можем да се похвалим с една сравнителни ниска смъртност спрямо средната за Европа и за света. Но случаите и в нашата страна са твърде много. Вече почти няма човек, който да не познава някой заболял", отбеляза проф. Христова за Bulgaria ON AIR.

Според нея все повече млади хора боледуват, като при тях причината не е в придружаващите заболявания, които се обострят, а в свръхреактивността на имунната им система.

"Толкова хиперактивен е имунният отговор, че той нанася повече поражения, отколкото полза на организма. Това е нещо, което не може да се предвиди при кого как ще протече", обясни гостът в студиото.

Проф. Христова е на мнение, че много хора дълго време опитват да се самолекуват, вместо да потърсят навременна лекарска помощ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК