Зам.-шефът на СДС: Моделът на Конституцията е изчерпан, трябва промяна

"Ако нервите на управляващата коалиция не издържат, те могат да подадат оставка", каза д-р Кабаиванов

30.07.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

Антиправителствените протести продължават. София е полублокирана от недоволните граждани, които за пореден ден искат оставката на кабинета "Борисов 3". СДС подкрепя протестите, но иска промяна в Конституцията.

"Във всеки един протест има рационални и емоционални искания. Те са смесени, както и в момента. Това напрежение, което се натрупа в обществото, се дължи в голяма степен на проблемите, които показа Конституцията, приета 1991 година. Ние мислим, че този модел е изчерпан и Конституцията има нужда от промяна. За нея се изисква дългогодишен дебат в обществото. Коя е институцията в момента, която може да събере на този дебат парламентарните и извънпарламентарните сили", каза зам.-председателят на СДС и кмет на Карлово д-р Емил Кабаиванов за "Денят ON AIR".

Според него напрежението, което се е натрупало, може да има два резултата.

"Ако нервите на управляващата коалиция не издържат, те могат да подадат оставка. Ако протестът не е достатъчно устойчив, той може да се размие във времето и да отидем на извънредни избори. В никакъв случай и двата няма да успокоят политическото напрежение. То ще се натрупва и затова сме убедени, че промяната в Конституцията ще даде възможност ние да коригираме неблагополучията през последните 3 десетилетия. В отношенията между институциите, проблемите, които са се натрупали и в съдебната власт", допълни кметът пред Bulgaria ON AIR.

Кабаиванов смята, че всичко е въпрос на нерви и на тактики от двете страни. 

"Участвал съм във всичките 30 и няколко дни на протести от 97-а година. Беше студена зима, тогава протестът повече от тежкия живот и недоимъка. Сега протестът има друг характер - неудовлетвореност от развитието на младите хора в България, от изоставането на другите страни от ЕС. Ние от СДС уважаваме протеста, а какво може да събере хора, като протестът от 97-ма? Или политически катаклизъм, или икономически такъв", категоричен е зам.-председателят на СДС.

Той коментира, че всички очакваме криза, но се надява не е в този размер, в който някои политици я представят.

"Да, ще бъде тежко, ако икономиката не работи. Ако има яростно напрежение на улицата - също ще бъде тежко. Ние имаме нашите тези какво ще успокои напрежението - двукамерен парламент, избор на президента от Народното събрание. Колегите от ГЕРБ все още не могат да възприемат нашата теза или имат други разбирания", добави д-р Емил Кабаиванов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК