fallback

Глас от БСП: На протестите виждаме силата на младите

Според Веска Ненчева трябва да има добре обмислена промяна в системата на образованието

30.07.2020 | 21:49 Автор: Ивет Арабова

22 дни в София, градове от страната и в чужбина българи протестират с искания за оставка на правителството. От 1 август депутатите излизат в летния си отпуск. Каква е равносметката от политическия сезон? 

"Онова, което обществото очакваше, не се състоя. Радвам се, че хората отстояват това, в което вярват. Адмирирам автентичността на протестите, виждаме силата на младите, от която обществото имаше нужда", каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП Веска Ненчева.

По думите ѝ коронакризата е върнала част от младите хора, които са работещи и учещи в Европа.

"Проблемът не е в липсата на лидер на протестите, водеща е идеята за осъзнатото гражданско присъствие. Протестът е и отговорност. Работата в българския парламент не може да бъде определена като удовлетворяваща", коментира Ненчева.

Според нея социално-икономическите мерки трябвало да се дадат навреме и да бъдат по-големи. Депутатът от левицата отбеляза, че българското правителство не е успяло да реагира на кризата.

"Всеки един ден е затрупан с пореден скандал. Това говори за липсата на стратегия и липсата на държавническа политика. Виждате как се разпределя държавният бюджет. В някои от месеците започва едно нелогично раздаване на пари за определени общини - това не може да е политика на обгрижване", подчерта Веска Ненчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че изглежда несериозно решението да се хвърлят милиони и за едно лято да бъдат изградени детски градини в столицата.

"Преди 2 седмици един от зам.-министрите на образованието заяви, че все по-голяма е вероятността учебната година да не започне присъствено. Кризата от началото на март даде възможност да лъсне всичко, което не се случи в образованието. Промяна в системата на образованието трябва да има, но тя да е добре обмислена и подготвена", посочи депутатът от БСП.

Ненчева бе категорична, че системата е била пресирана, а успехът в образователната сфера тази година се дължи изцяло на учителите и родителите, както и тяхното сътрудничество. "Това не може да бъде начин на работа за следващите години", смята тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback