fallback

Ревизоро и БАБХ ще проверяват цялата страна за опасни пестициди

Има данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност

30.07.2020 | 12:06 Автор: Юлия Христова

Върховната административна прокуратура възлага на министъра на околната среда и водите и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да извършат незабавна проверка за неправилно съхранявани пестициди на територията на цялата страна.

Във ВАП са получени сигнали  от гражданин и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съдържащи данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност по начин, създаващ риск за замърсяване на околната среда, съобщават от ВАП.

Проверката трябва да установи спазват ли се изискванията на Закона за защита на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за опазване на околната среда. Следва да се идентифицират местата, за които в сигнала на министъра има данни за съхранение на препарати за растителна защита с изтекъл срок, да се извършат проверки за откриване на други подобни зони.

Ще бъдат установени и лицата, съхранявали неправилно или изхвърлили съответните препарати.

БАБХ трябва да назначи изследване на веществата за установяване на техния физико-химичен състав. Необходимо е да се изясни и какви са неблагоприятните ефекти от замърсяването на околната среда и водите.

При наличие на данни за извършено престъпление те ще бъдат предоставени и на компетентните прокуратури и МВР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback