300 пъти завишение на нормите във водите на Марица край Димитровград

Министър Ангелов обясни, че има високи стойности на нитрати и нитрити

29.07.2020 | 08:13 Редактор: Ивет Арабова

Около 300 пъти завишение над нормите е отчетено от взетите проби от водата на река Марица. На брифинг тази сутрин стана ясно, че има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот.

Това показват резултатите от взетите проби от реката, съобщи здравният министър професор Костадин Ангелов. 

Преди два дни цяло стадо крави починаха след водопой, а близо 50 населени места останаха без вода. Очаква се днес водоподаването да бъде възстановено и да стигне до осем села.

Първите извори, които ще бъдат пуснати, ще осигурят на населените места в община Димитровград вода. Отначало тя ще се използва само за битови нужди. Камиони на Червения кръст ще докарат 80 000 литра питейна вода. 

"Имаме едно предприятие, което произвежда торове. Открили сме части от торове във водата, където са починалите животни. Тези торове не влияят на рибите, затова те са живи", подчерта министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро.

Заради замърсяването на Марица водоподаването на 48 селища в региона е прекъснато от два дни. Едно от тях е димитровградското село Злато поле. Тук живеят 600 души. Галина Иванова е майка на две малки деца.

"Много е лошо в условия на пандемия, когато трябва да се спазва някаква лична хигиена да останем без вода", сподели Галина.

За пиене кметът на селото раздал бутилирана вода вчера вечерта. За битови нужди обаче семейството имало ограничени количества. На място в Злато поле днес пристигнаха и двамата министри. По време на тяхното посещение водата в селото потече.

"Добрите новини са, че излязоха резултатите от изследванията в трите водовземания, които осигуряват снабдяването с вода на цялата община Димитровград. Това са от Брод, Райново и Злато поле. И трите нямат никакво замърсяване. Всички показатели са в нормите", обяви Костадин Ангелов.

До края на деня се очаква да бъде пусната водата и на останалите населени места по поречието на Марица, които останаха без вода след инцидента с умрелите крави.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК