Химическа основа убила кравите в Марица? "Неохим" отрича да има вина

Превантивно е спряна водата на 50 населени места в региона

28.07.2020 | 14:12 Редактор: Искра Ангелова

До края на деня трябва да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград. В понеделник 29 крави умряха след водопой от замърсената река.

Взимат се проби от водоема и от умрелите животни. Превантивно е спряна водата на 50 населени места в региона, които се захранват от Марица. Всички отговорни институции работят на терен.

Инцидентът става в понеделник следобед, разказва собственикът на починалите животни Стоян Господинов. 

"Горе-долу към 16:30 часа. Работникът ми прибираше кравите от отсрещното пасище. Пили са вода от въпросното место - от "Неохим", откъдето идва водата. След 10-15 минути кравите започнаха да падат една след друга", твърди той.

Голяма част от кравите били бременни. 

"Да се чудиш какво да кажеш на тия хора, от тази по-голяма мъка какво... Това е цялата истина, редовно ги водим на водопой, сутрин, вечер, аз затова спокойно идвам", сподели пастирът Боян Димитров.

Основната версия след първоначалния оглед е, че в реката е изпусната химическа основа. Според собственика на животните видимо водата е била мътна и парела при допир.

"Мирише на отрова и ръцете парят, направо те задушава, нямаш въздух въобще", допълни собственикът на животните.

Токсикологът проф. д-р Румен Бинев от "Тракийския Университет" коментира, че в момента се взимат проби.
 
"От водата, от вътрешните органи. Ще бъдат дадени на поне 4 места за изследване и изчаквайки резултатите, ще се предприемат действия за точната причина на съответното отравяне", коментира професорът.

От най-големия торов завод в България, който се намира в непосредствена близост до въпросното място, отричат да имат вина.

"Това, което беше направено като анализ с полицаите, на тяхното претърсване, макар че ние до ден днешен към тоя момент не сме получили документи, се видя, че местата откъдето взеха своите проби, излязоха в нормите, които съответстват на нашите комплексни разрешителни", заяви прокуристът на "Неохим" АД Стефан Димитров.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК