Актьор: Натъжи ме това, че населението няма нужда от култура

Димитър Стефанов намира и положителна страна от пандемията

29.07.2020 | 19:20 Редактор: Искра Ангелова

Отпускат допълнителни 15 млн. лв. за подпомагане на културата у нас. 12 млн. от тях са заделени за свободните творци. Това обяви министърът на културата Боил Банов.

Димитър Стефанов е режисьор и актьор на свободна практика от 12 години. Коронавирусът и извънредното положение прекъсват дейността му. 

"Най-голямата загуба е, че не можем да играем. Изиграхме последния спектакъл в София на 12 март. Тогава, при 120 продадени билети дойдоха 30 човека, т.е. страха го усетихме много явно. Всъщност, това, което ме натъжи е, че населението няма нужда от културата", сподели Стефанов.

Димитър смята, че коронавирусът все пак е изиграл и положителна роля за сектора на културата, защото преди появата му държавата не е обръщала внимание на свободните артисти. 

"Министър Банов изброи много хора, на които благодари. Аз искам да благодаря на пандемията, която всъщност отключи един диалог на хора с много различни позиции, от различни видове изкуство. В крайна сметка - постигнахме обединение около това да успеем да запазим изкуството в България, още повече и да се развие", допълни актьорът.

От финансовата инжекция са предвидени за създаване на самостоятелни проекти от всички жанрове на изкуствата по програма "Творчески инициативи". При едно условие обаче.

"Първо да бъдат работени върху българска литература, българска драматургия, българска поезия, български романи, български произведения на изкуството. Ако са картини, да са свързани с България", заяви министърът на културата Боил Банов.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК