В сезона на гръмотевичните бури - не подценявайте мълниите

Ако сме вкъщи е добре да изключим  от контакта електрическите уреди

27.07.2020 | 19:32 Редактор: Юлия Христова

Летни бури и днес на няколко места в страната. Мълния е убила 45-годишна жена в село в община Павел баня.

В сезона на гръмотевичните бури експертите съветват, ако се намираме близо до вода - край река или на морския бряг - да стоим далеч, защото тя е проводник на електричеството.

"Ако сме на излет в планината, задължително трябва да слезем по най-бързия начин от билото, от откритите части на планината. Ако сме в равнината, максимално да отстоим от самотно стоящи електрически стълбове и възвишения“, посочва Радослав Калчев. 

Според експертите най-елементарното, което можем да направим, за да се предпазим е да клекнем, и да съберем максимално краката си един до друг.

"По време на буря, когато сме си у дома, да не сме на балкона, да не сме на отворените прозорци, да затворим прозорците и да стоим далеч от вентилационните отвори в помещения - бани, тъй като е възможно, тока на мълнията да попадне през комина или през отдушника да попадне в помещението“, допълва той. 

И още: ако по време на бурята сме вкъщи е добре да изключим  от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик. 

Вижте повече в репортажа на Радослав Стойков.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК