Ескалацията на напрежението пред БНТ и позицията на Дариткова

Тя бе изведена от сградата на телевизията под полицейска охрана

25.07.2020 | 14:55 Редактор: Наталия Тотева

От всички локации, на които протестиращите показват недоволството си, най-горещата точка в петък вечерта беше тази тази пред БНТ. Докато лидерите на двете най-големи групи в парламента гостуваха в студиото на медията, демонстранти блокираха изходите.

Във Facebook профила си, докато все още бе блокирана в сградата на "Сан Стефано", Даниела Дариткова написа следното:

"Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!"

Малко по-късно тя бе изведена от сградата под полицейска охрана от десетки униформени служители. 

Напрежението между протестиращи и полиция ескалира за кратко, когато униформените препречиха достъпа на гражданите до Дариткова. В друга посока, но отново под полицейска закрила, си тръгна и Корнелия Нинова, която бе принудена да се прибере с такси от Орлов мост. 

Едва днес лидерът на БСП написа в социалните мрежи: "Голямата победа е, че народът се освободи от страха и апатията".

Докато Нинова беше изведена сравнително безпрепятствено, на Дариткова ѝ се наложи да тръгне пеша през телени огради, срязани от полицаите в опит да я съпроводят през малките улички. 

Така служителите на реда се превърнаха в преграда между политическия лидер на управляващата партия и недоволството на гражданите.

За кратко се стигна до пререкания, завършили с призива на полицаите към няколко от демонстрантите да надникнат в автомобила на Дариткова, за да се уверят, че тя вече не е там. 

Ескалация имаше и в ранните часове на протеста, когато граждани хвърляха яйца по сградата на Министерски съвет. Един от полицейските служители получи удар в областта на окото, поради което му беше оказана помощ от колеги му.

Състоянието на униформения служител е стабилно. Малко след полунощ и последните блокади в центъра на София бяха премахнати.

Вижте още в репортажа Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК