ГЕРБ: Радев разделя обществото, зове към омраза и бунтове

Крайно време е да заяви своите претенции за президентска република, заяви Дариткова

24.07.2020 | 09:55 Редактор: Тодор Петров

"Президентът за пореден път показа, че не олицетворява единството на нацията. Той призова за разпускане на НС с вдигнат юмрук. Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове към неуважение на институциите. ГЕРБ категорично се противопоставяме на неуважението към правителството и опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България". 

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова прочете декларацията от името на групата в началото на днешното пленарно заседание. 

"Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и желание за въвеждане на президентска република. Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските. Явно вдъхновен от модела на различни диктатори", посочи още тя.

Според най-голямата парламентарна група в НС, вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции за погазване на законите. От ГЕРБ визират скандалния случай със спирането на метрото, в който са замесени Минчо Спасов и Еленко Божков. 

"Подбудителството към престъпление и нарушение на обществения ред също е престъпление. От най-високата трибуна в парламентарната република призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България", настоя Дариткова.

Докато тя четеше декларация на ГЕРБ, опозицията скандираше "Оставка" в пленарна зала.

"Съжалявам, че президента си избра тази роля на разединител. Вчера той призова за промени в конституцията, може би е крайно време да каже своите виждания, за това дали той предлага президентска република", коментира Деница Сачева.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър  Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 3 години
Омразата и неприязанта са напълно заслужени. Това ви е оценката. Сигнализирай за неуместен коментар