НАП поема пълния контрол над хазартния сектор

Отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов казина и игрални зали да има само в 5-звездни хотели

23.07.2020 | 11:20 Редактор: Ралица Братанова

На фона на протест на хазартния бранш пред Народното събраните, депутатите направиха отстъпки при гласуването на Закона за хазарта на второ четене. 

Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния сектор, решиха депутатите.

 Парламентът отхвърли предложенията на Валери Симеонов казина и игрални зали да има само в хотели с категория пет звезди, в националните курорти, и на не повече от 20 км от граничните пунктове. 

Народните представители гласуваха и намаляване наполовина на предложените такси за издаване на лицензи. Решението удовлетвори протестиращите. 

Депутатите одобриха и текстовете, предвиждащи минимум от 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд "Култура", а с парите да се подпомагат българските творци.

Предложението направи председателят на ресорната комисия и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов, а то предизвика дебат в пленарната зала.

Според Весела Лечева от БСП така ще се противопоставят две гилдии, тъй като навремето тотализаторът е създаден с идеята да отделя средства за развитието на спорта в България.

"Надявам се тази мярка да бъде работеща и тези средства реално да стигнат до Национален фонд "Култура", подчерта Калин Вельов.

"Само да ви внеса една яснота – в последните две години тотализаторът е на загуба, няма откъде да се вземат тези пари", припомни обаче Йордан Цонев от ДПС.

Вижте още в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
тоест
преди 3 години
да очакваме нов божков ... Сигнализирай за неуместен коментар