Настаниха в психиатрична клиника майката, малтретирала 3-годишното си дете

Домашното насилие при децата води до обезценяване на личността

21.07.2020 | 19:06 Редактор: Искра Ангелова

Майката, която малтретира собственото си дете в Перник, е настанена в психиатрична клиника със съдебно разпореждане. 3-годишното момиченце вече е настанено в приемно семейство и е в добро здраве. 

Мария Благоева става приемен родител за първи път преди 11 години. Протяга ръка на тъмнокожо момченце, с което продължават да живеят заедно и до днес. 

"Установих, че децата имат нужда от мен. Аз лично нямам нужда от деца, но те имат нужда от мен. Имам си свой собствен син, който отдавна вече е голям и ми помага много, но някой трябва да им протегне ръка", сподели Мария.

Децата, за които досега се е грижила, са били основно жертви на домашен тормоз. 

"Това, че е имало насилие, е ясно от белезите по телцата им. Tе се виждат отдалеч. В "Приемна грижа" има ужасни случаи. Там децата идват като от филми на ужасите", допълни тя.

Според психолозите домашното насилие има много проявления, а децата от свидетел на семейни скандали понякога стигат до пряка жертва. А белезите - физически и психически - остават завинаги.

"Децата, които са жертва на насилие, както и тези, които стават свидетели - ефектът върху тяхната психика е огромен. Това води до обезценяване на личността, до повишаване на тревожността, страх и липса на доверие. Цялата им представа за света се променя. Те започват да виждат света като страшно и опасно място, в което не могат да имат доверие на никого", коментира психологът Ния Лютакова.

Най-важното за децата, жертви на домашен тормоз, е след намесата на институциите, те да останат далеч от насилника си. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Горките деца! Те не са виновни! Сигнализирай за неуместен коментар