БХРА скочи остро срещу злопоставянето на туризма

Ресторантьорите и хотелиерите се обявиха срещу фалшивите новини

20.07.2020 | 10:46 Редактор: Тодор Петров
БХРА скочи остро срещу злопоставянето на туризма

Изпълнителното бюро на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) разпространи остра декларация, в която осъжда и не приема публичните изявления и действия по злепоставяне на българския туризъм и развлекателен бранш.

Свидетели сме на внушения, показвайки единични случаи или фалшиви новини, които се генерализират и изтъкването им не е решение и не може да има никакъв положителен икономически ефект, а напротив – пагубно е за целия туристически бранш и съпътстващите сфери. Подобни внушения създават сериозна опасност за икономическата стабилност в страната и не следва да бъдат толерирани. По тази причина апелираме за прекратяване на негативния PR и за въздържане от страна на политическите личности и медийно познати лица, при квалифицирането на качеството, цените на българските туристически услуги и сравненията със субективни методи, произхождащи от определени конкретни обстоятелства, пише в декларацията.

В нея се казва още, че съществуването на редица населени места в България се крепи единствено на развиващия се в тях туризъм и на лицата, опитващи се да имат бизнес там (въпреки липсата на каквато и да било целенасочена и структурирана политика и подкрепа на национално и местно ниво в областта на туризма и съпътстващите услуги). 

Политическата обстановка не следва да компрометира икономическата стабилност и името на България като туристическа дестинация. Не искаме българският туризъм да е подкрепян с думи и лозунги, нито с подкани като сегашните. Трябва заедно да мислим не "на парче", а стратегически, с външно-политически и адекватни административни, вътрешни решения за нашия туризъм и не преди активен сезон, а целогодишно. Да направим така, че да чувстваме водещите медии български, а не даващи ефир на провокативни, непроверени и уронващи престижа факти, фактори и субекти, които се разнасят в цялото пространство, пише Изпълнителното бюро на БХРА. 

Асоциацията изразява готовност да защитава правата и интересите на своите членове от всякакъв вид посегателства върху тяхното добро име, репутация и търговска дейност, и ще използва всички възможни правни средства, в това число и съдебни производства. Наред с това, БХРА ще подкрепи и всички свои членове, които търпят вреди от черен PR или фалшиви новини, с консултации и препоръки относно средствата за зашита на правата и интересите им. 

"Настояваме и за активна позиция и за действия от страна на Министъра на туризма и на Министъра на външните работи, както и на всички дипломатически мисии и компетентни органи в страната, с цел разрешаване на въпросите, касаещи имиджа на България като туристическа дестинация, разглеждани в чуждестранни медии", завърша декларацията. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
На едни места се спазват мерките, на други не. Трябва повече проверки и глоби Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Предполагам, че има заведения, които спазват мерките и несправедливо страдат заради другите, но има страшно много, които не съблюдават елементарно хигиенизиране. Като обикновена дезинфекция на масата например, след като станат едните клиенти, преди да седнат другите. Какво остава за кухня, бар и посуда, където не се вижда от клиентите. Сигнализирай за неуместен коментар