Шуменският университет премахна таксите за 14 специалности

Приемът на второ класиране във ВУЗ-а е на 65%

18.07.2020 | 14:03 Редактор: Ивет Арабова

В опит да привлече студенти Шуменският университет освободи от такси 14 специалности. Средствата за тях са осигурени от бюджета на Министерството на образованието. Въпреки липсата на такси, приемът на второ класиране е на 65 процента. 

Сред безплатните специалности влизат и "Информационни технологии". Това е и изборът на Налян Салиб, която веднага започва да проучва възможностите за записване. 

"Искам да изкарам преподавателска правоспособност да имам, за преподаване искам. Искам да съм учителка. Приятелки имам, които са в момента учителки, преподават и много са доволни. Тъкмо заради това идвам. Като видях, че има безплатни семестри. Това е много хубаво - улеснение за студентите", смята Налян.

Сред безплатните специалности влизат и "Педагогика на обучението", "Теология", "Физически и химически науки" и "Математика". 

"От години се наблюдава слаб интерес към природните, математическите и хуманитарните науки. В тези специалности имаме по-малко кандидати. Към това е насочена и тази политика за безплатно обучение през целия курс на следването на студентите от тези специалности, защото прогнозите са, че в тези специалности във времето ще има дефицит на кадри", поясни зам.-ректорът по кандидатстудентската дейност доц. Чавдар Сотиров.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК